MESC

Billabong Pro Mundaka
A 11 állomásos ASP World Tour 9. állomása
Euskadi, Spanyolország
2009. Szeptember 29 – Október 12.

Kelly Slater megszerezte a 9. világbajnoki címét
CJ Hobgood a Billabong Pro Mundaka győztese
Pénteken Kelly Slater megszerezte a 9. ASP világbajnoki címét a Spanyolországban megrendezett Billabong Pro Mundaka szörfversenyen. Kelly Slater az első ASP világbajnoki címét 20 évesen szerezte, 1992-ben, majd a rákövetkező négy évben is verhetetlennek bizonyult. Az 1998-as Tour után kiégésre hivatkozva visszavonult, és teljes visszatérésére egészen 2003-ig kellett várni, amikor is szívszaggató vereséget szenvedett Andy Irons-tól. Kelly Slater következő világbajnoki címe egészen 2005-ig váratott magára. A tavalyi 3. helyezése után azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az idei évben már nem indul minden versenyen. Ennek ellenére az idei világbajnoki sorozat kezdete óta minden versenyen ott volt, és az első 8 állomásból ötöt meg is nyert. A remek taktikai érzékéről híres Slaternek, az most lezajlott mundakai versenyen már az is elegendő volt a cím megszerzéséhez, hogy ha továbbjut a 3. körből. Ez sikerült is neki, majd a 4. körben búcsúzott a versenytől. A 9.-ik világbajnoki címének birtokában Kelly Slater a valaha volt legfiatalabb és legidősebb világbajnok egy személyben.

A versenyt végül a 2001-es világbajnoki cím birtokosa C.J. Hobgodd nyerte. A döntő forgatókönyve szinte tökéletes másolata volt a a 2004-es japán állomás döntőjének, ahol Hobgood az utolsó percben vette át a vezetést Joel Parkinson-tól.

Hobgood a 35 perces döntő futam elején, egy közel tökéletes 9,93 as pontszámot kapott, azonban 15 másodperccel a döntő vége előtt még mindig egy 5,9 pontos másik menetre volt szüksége a győzelem megszerzéséhez. Ráadásul az is nehezítette a dolgát, hogy az utolsó jó hullámok érkezése előtt (amelyre majd 10 percet vártak a versenyzők) Joel Parkinson-nak volt priorítása, így lehetősége volt blokkolni Hobgood menetét. Ezt meg is tette, azonban nem volt szerencséje, mert a másodikként érkező hullám sokkal jobbnak bizonyult, és csőben siklásra is alkalmas volt. Ezt magas pontszámmal honorálják a bírák, így Hobgood 8.57 pontot szerzett és 18,5 pontos összesítéssel megnyerte a versenyt.

A jól sikerült idei verseny rengeteget jelent a kis, baszk halászfalunak, Mundakának, hiszen a tavalyi év végén még kérdéses volt a Billabong Pro Mundaka sorsa. Az ASP World Tour-on ez a helyszín függ a legjobban az időjárás szeszélyeitől, és a hosszú, balos csőhullám lelkének számító homokpad rendkívül rossz állapotban volt. A helyiek nagy örömére az idei évben nem lehetett panasz a körülményekre, így várhatóan a helyi szörfklub tagjai jövőre is ápolhatják a hagyományokat, és bedobhatják a győztest az öböl vizébe.

ASP World Tour állása a 9. állomás után:
Kelly Slater (USA) 8042 points
Taj Burrow (AUS) 6324 points
Joel Parkinson (AUS) 6180 points
Bede Durbidge (AUS) 5990 points
Adriano de Souza (BRA) 5748 points
C.J. Hobgood (USA) 5760 points
Adrian Buchan (AUS) 5730 points
Mick Fanning (AUS) 5310 points
Bobby Martinez (USA) 5282 points
Luke Stedman (AUS) 4696 points


partnerek